Press

Overview

Den strenge, den vilde og den milde

Carolin Widmann og Den Danske Strygekvartet insisterer på, at musikken skal bindes sammen på tværs af kulturer, tid og sted. Og det lykkes de rigtig smukt med.

De er sommeraktuelle på de danske festivaler, den tyske violinist Carolin Widmann og Den Danske Strygekvartet. Widmann var på Hindsgavl Festival i sidste uge og dukker op til Oremandsgaard Kammermusikfest i Præstø sidst i juli, mens de fire strygere i Den Danske Strygekvartet spiller i hele landet i anden halvdel af august, så snart de er hjemme fra deres USA-turne.

Begge har, som optakt til sommeren, udsendt nye, skarptskårne album med klassisk musik, der går på tværs af tid og sted, og hvor det lykkes smukt at iscenesætte virkelig forskellige værker mellem hinanden intelligent og meningsfuldt.

Den Danske Strygekvartet er nået til det fjerde album i deres ambitiøse samling med Beethovens fem sidste, ’gale’ strygekvartetter sat sammen med ældre og nyere værker. Hvor de hiver de originale værker ud af deres isolation og sætter dem ind i en ny historie.

Som altid begynder de med en fuga af Bach, der hænger sammen med Beethovens værk – fordi Beethoven, også i sin 15. strygekvartet, var voldsomt fascineret af Bachs musik af jagtende melodiske linjer. Og som altid slutter de med et nyere værk, der er forbundet gennem inspiration eller konkrete musikalske træk.

Denne gang et værk helt tæt på Beethovens, nemlig Felix Mendelssohns 2. strygekvartet, skrevet af den sprudlende teenager året efter Beethovens banebrydende værk udkom i 1827.

Det er blandt andet banebrydende, fordi Beethoven bryder fuldstændig med den form, strygekvartetten havde dengang. I midten af de fire satser kiler han en 20 minutter lang sats, en ’hellig takkesang’, der ud af ingenting toner frem som en renfærdig salme i kirken. Det klinger enkelt og rent som orgel, før musikken pludselig danser lystigt. På forunderlig vis skifter musikken flere gange mellem dans og salme, før de fire strygere får musikken til at samle sig i tættere og tættere inderlighed.Link to article here