Strygere til nutiden - Danish String Quartet - Official Website

Press

Overview

Strygere til nutiden

Spørgsmålet har luret i en del år: Hvornår ville Den Danske Strygekvartet bruge deres temmelig enestående greb om romantisk kammermusik til at puste liv i ny kompositionsmusik? Hvorfor skulle nulevende komponister ikke have glæde af ensemblets smukke balance og overvældende intensitet? Nu er pladen her så. Med musik af både Thomas Adés, Per Nørgård og Hans Abrahamsen, der helt aktuelt hver har modtaget en af musikkens største priser de seneste måneder. Og så på ECM. Pladeselskabet, der under Manfred Echers kyndige ledelse sørger for varm og præcis lys – og et højt alvorsniveau.

Og det lyder fantastisk godt. Nørgårds første kvartet fra den pure ungdom er højstemt dramatik i langsom opbygning mod en stille tilstand af en melankoli med en andensats, der piblende og rytmisk lyder, som om strygekvartetten har fået påhængsmotor. Med eksplosive udråbstegn og brede, samlede klange.

Også Abrahamsens ’10 Præludier’ er næsten et teenageværk holdt helt rent i varme klange, der langsomt og systematisk udvikler sig simpelt og mekanisk. Thomas Adés’ bidrag til cd’en hedder ‘Arcadiana’ og er syv små satser bygget af hver sin slags dramatik. Både den slags, der gynger og blæser, og den slags, der folder sig ind i sin egen intensitet. Hvor det lykkes at gå til stålet og holde balancen.